#zostanwdomu,  Warszawa

Wieczór dla dorosłych online w CNK – „Ze smakiem”

Udostępnij!

Centrum Nauki Kopernik w Warszawie zaprasza na Wieczór dla dorosłych online (bezpłatny), podczas którego zaprezentuje wykład o etycznych aspektach naszych wyborów żywieniowych. Dodatkowo będziemy mogli wziąć udział w spotkaniu z twórcą mięsa wyhodowanego metodą komórkową oraz w warsztatach kulinarnych z cyklu Cook Story by Samsung.

Wieczory dla dorosłych to cykl spotkań organizowanych przez instytut we współpracy z firmą Samsung, w których poruszane są różne tematy z wielu dziedzin życia, jak np. „Interkosmos” „Machinarium” „Zniewolony umysł” „Lato czeka”. Obecnie zaplanowane na 28 maja spotkanie „Ze smakiem” zostało przeniesione do sieci.

REKLAMA

Pomimo iż od 4 maja, mogą już otwierać się muzea to CNK wciąż pozostaje zamknięty. Wszystko przez to iż z prawnego punktu widzenia Centrum Nauki Kopernik należy do „instytucji, prowadzących działalność twórczą związaną z kulturą i rozrywką”. Takie miejsca zostaną otwarte dopiero w kolejnych etapach odmrażania gospodarki.

W spotkaniu zatytułowanym „Ze smakiem”, będziemy mogli wziąć udział już 28 maja o godzinie 19.00. Na czwartkową „domówkę” zostały przygotowane trzy wydarzenia. Jako pierwszy dostępny będzie wykład o etycznych aspektach wyborów żywieniowych. Kolejne dwa wydarzenia zostaną udostępnione równolegle o godzinie 19.50, będą to spotkanie z twórcą mięsa wyhodowanego metodą komórkową oraz warsztaty kulinarne z cyklu Cook Story by Samsung.

Udział w Wieczorze dla dorosłych online jest bezpłatny. Linki zostaną udostępnione 28 maja, na stronie konkretnego wydarzenia.

Wiosenne less waste

Na zajęciach poruszona zostanie tematyka „less waste” oraz skupimy się na wykorzystywaniu produktów spożywczych w całości – bez resztek i nie wyrzucając żadnych elementów. Warsztaty poprowadzi Jakub Błogowski uczestnik VI edycji TOP CHEF Polska a efektem prac będzie pyszna kolacja, także „smacznego”.

W wieczornym menu znajdziemy:
Smażone młode marchewki z jogurtem ziołowym i oliwą z natki marchewki.
Sałatka z całej rzodkiewki z pestkami dyni, szparagami, truskawkami i natką pietruszki.
Dressing z łodyg natki plus ocet z szypułek truskawek.

Osoby zainteresowane warsztatami kulinarnymi powinny przygotować się do spotkania i zakupić wcześniej niezbędne produkty:

Składniki (na 2 osoby):

  • młode marchewki z łodygami i liśćmi (najmniejsze jakie są) – 1 pęczek,
  • jogurt naturalny – 200 g,
  • olej roślinny – 100 ml,
  • szczypiorek – 1 pęczek,
  • cytryna – 1 szt,
  • rzodkiewka z liśćmi – 1 pęczek,
  • pestki dyni – 50 g,
  • szparagi – 8 szt,
  • truskawki – 250 g,
  • natka pietruszki – 1 pęczek,
  • ocet winny – 50 ml.

Życzymy miłego wieczoru.




Podobało się? Zasubskrybuj i bądź na bieżąco:


REKLAMA